Logo
Blog

Dr Milan Popović

Blog

Čemu težimo

Svi mi u životu težimo jednoj stvari, sreći. U dubini duše želimo iskusiti ljubav, radost i mir. S toga često želimo imati razne stvari poput kuće, automobila, partnera…jer smatramo, da ako neki nama značajan cilj ostvarimo, da ćemo biti srećni. Ipak to se ne dešava. Da, budemo srećni u tom trenutku jer smo uspeli da ostvarimo cilj (damo ispit, završimo fakultet, kupimo auto, zaposlimo se…), ali to nije ono što nas ispunjava i daje osećaj istinske sreće. Sve to što zelimo i postavljamo kao naše ciljeve sasvim je u redu, dolaskom do tih ciljeva prolazite kroz različite životne situacije i stičete iskustvo.
Sve naše izbore, odluke, planove i ciljeve pokreće ljubav, radost i mir kao glavna motivacija. Sve što planirate i radite u životu radite jer imate neku motivaciju, a to je da ćete se ispunjenjem toga osećati bolje, imati život ispunjen smislom ili biti srećni. Nikada ne biste radili nešto, a da smatrate da će vam to doneti tugu i bol. Čak i u trenutku kada se odričete nekih stvari (koje bi vam mogle doneti trenutno zadovoljstvo), to radite jer imate viši cilj, težite nekoj svrsi, koju kad ispunite smatrate da će vam doneti ispunjenje i sreću.
Međutim, jedna od naših najvećih prepreka na putu stvaranja sretnog i ispunjenog života naš je svesni ili nesvesni zaključak da znamo šta nam treba da bismo bili istinski srećni. Kako god da okrenete, činjenica je da vas ta dugoočekivana sreća stalno zaobilazi, a ako se i pojavi, traje vrlo kratko. Nezavisno o kojem se području života radilo, ne znamo kako bi trebao izgledati konačan ishod koji bi nam doneo najviše ljubavi, radosti i mira. Naš um, uobličen neprekidnim dugogodišnjim programiranjem od strane okoline u kojoj, u načelu, dominira kultura straha, jednostavno nije sposoban zaključiti šta nas uistinu može učiniti srećnim. Često verujemo da će nas ostvarenje pojedinih ciljeva ili promena spoljašnjih okolnosti učiniti srećnim i tako se, čekajući na spoljašnju promenu, samo vrtimo u začaranom krugu iz koga nema izlaza. Svaki naš pokušaj traženja sreće u spoljašnjem svetu samo nas još više udaljava od sreće.
No, nemojte me pogrešno shvatiti. Imati jasne i konkretne ciljeve zdravo je i vrlo poželjno, naročito ako su u skladu s našom životnom svrhom. Želeti sebi osigurati pojedine materijalne stvari, dobro zdravlje, kvalitetno obrazovanje, poslovni uspeh, skladne i ispunjujuće odnose i bolju budućnost za svoju decu sasvim je prirodno. Predivno je živeti s osećajem postignuća i ostvarenja. Ipak, čemu sve to ako naš životni standard nije takav da nam omogućuje izraziti se onako kako to istinski želimo.
Zašto se želja za iskustvom ljubavi, radosti i mira skriva iza svih naših planova i ciljeva? Ili, ukratko, zašto toliko silno želimo biti srećni?
Mi to želimo s toga jer su ljubav, radost i mir naša prava priroda. To nisu samo emocije već su deo nas samih. Jedino kad u sebi osećamo ljubav, radost i mir, mi se osećamo istinski živima! Budući da smo na ovaj svet pre svega došli živeti, sve dok u našim iskustvima nedostaje ljubavi, radosti i mira, neminovno nas prati osećaj kao da ne živimo, već se život koji silno želimo i o kojem već dugo sanjamo odvija negde izvan nas, a ne u našoj stvarnosti.
Postoji velika razlika između življenja i egzistiranja. Sama činjenica našeg biološkog postojanja ne znači da istovremeno i živimo. Življenje započinje onda kada se usudimo suočiti sa svojim najvećim strahovima, napustimo zonu udobnosti, i pored svojih sumnji i strahova, nastavimo dalje stvarati život u skladu sa svojom višom svrhom. Norman Cousins rekao je: „Smrt nije najveći gubitak u životu; najveći gubitak je ono što umre u nama dok smo još živi.“
Prvi i nužni korak na putu stvaranja života u skladu sa svojom životnom svrhom jeste vaša jasna odluka. Tek nakon što donesete jasnu odluku o tome da želite osvestiti svoju životnu svrhu i nakon što dovoljno dugo istrajete u toj odluci, započećete dobijati konkretne smernice za daljnje delovanje.
Želite li zaista napraviti prvi korak prema osveštavanju istinske sreće u sebi, samo privremeno, odustanite od tvrdnje da znate što vas može učiniti srećnim. Vi to ne znate, a ne znate – ne zato što niste dovoljno inteligentni ili zato što vam nedostaje volje, zdravog razuma, snage, mašte ili kreativnosti – već zato što nije predviđeno da to bude vaš zadatak.
Živimo s temeljnim uverenjem da smo svoj um dobili kako bismo ga koristili za donošenje odluka koje se tiču apsolutno svih područja života. Naravno, naš um definitivno ima veliku ulogu u našem životu. To uopće nije sporno. On nam je nužno potreban za obavljanje tekućih poslova, komuniciranje, pregovaranje, pisanje poslovnih planova i strategija, proučavanje literature i neograničen broj drugih stvari. No, um je potpuno nemoćan donijeti smislene odluke kad su u pitanju naša sreća i ispunjenje. To jednostavno nije njegova specijalnost!
Ključ za iskustvo istinske sreće, a istovremeno i iskustvo ljubavi, radosti i mira je u prepuštanju svom Duhu da vas vodi kroz život. Prepustite li se svojem Duhu da vas vodi kroz život, postaćete instrument kroz koji se vaša prava priroda – ljubav, radost i mir – može slobodnije izražavati. Prepuštanjem vodstvu svog Duha, stvarate prostor za čuda u vašem životu. I dalje se koristite svojim umom za sve ono gde je on potreban, no um je vođen od strane neograničenog izvora mudrosti i kreativnosti.
Prepustite li se vodstvu svoga Duha, vaša potraga za srećom postupno prestaje. Umesto traženja sreće vi razmišljate o tome kako izraziti sreću koju već osećate u sebi. Vaš um, umesto da pokušava odrediti što bi vas moglo učiniti srećnim, postaje moćno sredstvo u službi sreće koja je već u vama. Umesto da tražite od drugih da vam daju ono za što smatrate da će vas učiniti srećnim, usredsredićete se na to da drugima dajete ono što već osećate u sebi – sreću. Što više delite sreću, nezavisno o oblicima i načinu izražavanja, ona postaje još prisutnija u vašem životu i u stanju ste je još više i skladnije izražavati. I dalje imate i ostvarujete svoje ciljeve (privatne i poslovne), i dalje ste aktivni i poduzetni, ali ne zato da biste pronašli sreću, već zato da biste izrazili sreću koju već osećate u sebi.
Vaš Duh vidi daleko širu sliku vašega života u odnosu na gledište vašeg uma. On je potpuno svestan svoga jedinstva i neprekidne povezanosti s božanskim izvorom. Taj deo vas temeljno poznaje vašu prošlost, sadašnjost, izazove s kojima se suočavate i brojne potencijalne situacije koje vas čekaju u budućnosti. Zna vase sposobnosti, talente i razlog vašeg dolaska na Zemlju.
Najviša vizija vašeg života koju je vaš um sposoban stvoriti samo je delić vizije koju vaš Duh ima za vaš život. Tek onda kada se prepustimo vodstvu svoga Duha, dovodimo sebe u poziciju upoznati ili, možda bolje reći, osvestiti istinsku ljubav, radost i mir – a to je upravo ono što želimo daleko iznad svega drugog.