Logo
Blog

Dr Milan Popović

Blog

Primena Bioptron svetlosti u lečenju teškog dekubitusa kod pacijentkinje obolele od Alchajmerove bolesti (Svedočanstvo medicinskog radnika iz Doma za stare Korian, Francuska, 2018)

Dekubitalni ulkus je rana koja nastaje usled dugotrajnog ležanja ili sedenja u istom položaju. Ova vrsta ulkusa najčešće nastaje na koži koja pokriva koščate delove tela, kao što su pete, članci na nogama, kukovi i trtična kost. Iako su prevencija i lečenje ovih ulkusa mogući ukoliko se otkriju ranije, veoma je teško sprečiti njihov nastanak kod teško obolelih osoba, starijih ljudi slabog zdravlja i onih koje se teže kreću, na primer, kod osoba koje koriste invalidska kolica. U takvim slučajevima oni mogu postati ozbiljan problem.

U ovom izveštaju prikazan je slučaj starice od 94 godine koja se otežano kreće s obzirom na komplikovano medicinsko stanje (spondiloartroza, karcinom debelog creva, srčana dekompenzacija, Alchajmerova bolest, visok krvni pritisak i tromboza dubokih vena donjih ekstremiteta nakon operacije). Na njenoj peti je nastao vrlo ozbiljan i dubok dekubitalni ulkus. Tokom mesec i po dana pacijentkinja je lečena standardnim metodama, ali rana se i dalje povećavala i postala nekrotična (došlo je do odumiranja tkiva usled slabog dovoda krvi i kiseonika u ćelije)

Posle uklanjanja nekrotičnog tkiva, započet je tretman sa crvenim Bioptron filterom, jednom dnevno po 5 minuta. Nakon tretmana vršeno je standardno čišćenje rane.

Radi praćenja stanja rane, fotografije su urađene u različitim intervalima posle svetlosnog tretmana i pre pokrivanja rane, kao i merenje i opis izgleda i stanja rane. Pre početka lečenja, dužina rane bila je 4,5 cm, širina 3 cm a dubina oko 1 cm.

Tokom prvih dana evidentno je smanjenje fibrina i bolji izgled ivica rane. Posle 15 nedelja svetlosne terapije, rana je počela pravilno da se zatvara i smanjila se na manje od 4 cm dužine i 2,5 cm na najširem delu, dok je dubina bila manje od 0,5 cm. 43. dana rana je bila površinska, skoro izlečena (dužine 1,8 cm i širine 0,8 cm u najširem delu). 67. dana rana je imala prečnik od samo 0,5 cm a njene ivice su bile potpuno zdrave i zarasle.

U ovom slučaju, bez obzira na loše opšte stanje pacijenta (uključujući lošu ishranjenost i hidriranost), rana je zarasla brzo i pravilno. Po mišljenju iskusne medicinske sestre koja je pratila i negovala pacijenta, bez Bioptron svetlosne terapije stanje rane bi se pogošalo. Bioptron aparat je koristan za lečenje teških ulkusa koji ne mogu biti izlečeni ni na koji drugi način.